Commissaris Almunia (Mededinging) vermoed dat de Duitse wetgeving voor hernieuwbare energie ingaat tegen de Europese Mededingingswet. Volgens dit bericht in Euractiv start de Europese Commissie vandaag een onderzoek dat Duitse bedrijven zou kunnen verplichten miljoenen Euros alsnog te betalen. Het probleem is de uitzondering die de Duitse wet maakt voor bedrijven in energie-intensieve sectoren zoals staal, chemie, glas, cement en bouwmaterialen. Die betalen daardoor een beperkte bijdrage aan het energienet.
Deze uitzonderingspositie kregen Duitse bedrijven die opereren op de wereldmarkt om concurrerend te kunnen blijven. Wij (lezers) van Climategate.nl weten al veel langer dat de ‘Energiewende’ een kostbare groene ideologie is voor de Duitse (en zelfs Nederlandse) belastingbetaler. Voorlopig heeft Merkel de rekening bij ‘de consument’ gelegd, de brave belastingbetaler. Maar het lijkt erop dat de Europese Commissie daar problemen mee heeft:
Chancellor Angela Merkel has set out ambitious goals for Germany to wean itself off fossil fuels, phase out nuclear power and switch to renewable energy sources but it is costly. Households are paying for subsidies to renewable energy producers and have been hit by sharp increases in the last few years. Yet fears that German industry will become uncompetitive if it has to pay too much for energy has led to exemptions from these charges for many firms.
De fossiele brandstof ‘ontwenningskuur’ heeft de energie-rekening voor Duitse burgers gevoelig verhoogd. Dat levert geen tevreden kiezers. En nu dreigt er voor de industrie –de Duitse sterkmaker in Europa en in de wereld- ook nog eens een miljoenenclaim. Terwijl die industrie al veel meer voor zijn energie betaalt dan bijvoorbeeld bedrijven in de VS die al profiteren van schaliegas. Dat zal de druk van de Duitse industrie op de politiek verder aanwakkeren en dat allemaal vlak voor de Duitse verkiezingen:
The debate about the cost of the energy transition and energy prices could become an issue in the September election. Merkel has said she intends to rein in renewable subsidies and reduce the costs of the green revolution on consumers if she is re-elected in September.
Windhandel-molens en subsidiepanelen kan de EU zich niet meer veroorloven
Deze Duitse ontwikkeling is helaas kenmerkend voor de milieu- en energiepolitiek in Europa. Gedreven door ideologie en niet door ratio raak je al snel van kwaad tot erger. Dan creëer je virtuele niet-levensvatbare markten voor windhandel-molens en subsidiepanelen. En vervolgens moet je dan weer reparatie wetgeving maken voor ‘onvoorziene’ problemen. Dat wordt een zeer kostbare zaak die u en ik betalen: kassa! Voeg daar het woud van regelgeving bij en je wurgt innovatie en ondernemerschap. In de VS en Azie denken jonge ondernemers als ze een goed idee hebben; hoe bouwen we hiermee een markt? In Europa verschuift deze reflex meer naar: hoe krijg ik subsidie?
De EU zou Europa juist sterker moeten maken om goed mee te kunnen in de ‘global competition’. Maar de combinatie van het regelwoud, de energiekosten en de subsidieverslaving equiperen ons voor de derde klasse in plaats van de mondiale major league. Een goede coach zou op zo’n moment zeggen; laten we nog eens vanaf het begin kijken of we eigenlijk wel goed bezig zijn in plaats van een fundamenteel fout systeem proberen te repareren. Of misschien moeten we een andere vergelijking gebruiken gezien de noodzakelijke talenten om op de wereldmarkt succesvol te zijn: In plaats van slimme post-doc instituten in te richten rommelen we wat op kleuterklas niveau.
Energiebeleid moet losgekoppeld van klimaat
Ooit was energie gewoon op zichzelf staand en werd het belang voor onze welvaart gerespecteerd. Dat was die tijd dat CO2 nog gewoon een onbeduidend gas in de atmosfeer was, door ons uitgeademd en door planten weer ingeademd. Onder ‘emissies’ verstond je toen lozingen naar water en lucht en kwam ‘CO2’ niet eens bij je op.
Ooit was er een plan om in de EU een open interne markt te creëeren, ook voor energie. Dat zou competitie en creatief ondernemerschap stimuleren met een wetgever die slechts de uitwassen hoefde te reguleren. Tot het energiebeleid aan het klimaatbeleid gekoppeld werd, toen ging het rap bergaf. Het politiseren van de wetenschap heeft ons op donkere dwaalsporen gebracht en voorlopig zijn we de weg nog flink kwijt. Terugkomend op de global competition: die is kei- en keihard en Europa heeft heel weinig invloed meer op de spelregels. Ze zal zich aan de rest van de wereld moeten aanpassen, niet andersom. Maar het duurt altijd (te) lang voordat een gewezen authoriteit accepteert dat ze dat niet meer is, zoals bijvoorbeeld eens het British Empire. Goedkope en betrouwbare energie is een basisvoorwaarde voor succes. En ooit zullen we van fossiele brandstoffen af moeten. Maar die switch kan alleen met èchte innovatie en alleen op basis van èchte economische levensvatbaarheid. Subsidiemarkten in het leven roepen is contraproductief en leidt tot economisch perverse situaties (zoals met subsidiepanelen en houtpellets) die niet te verantwoorden zijn naar de belastingbetaler.
Maar Europa knaagt gestaag door aan de poten van onze welvaart
We hebben geen ‘koolstof-taks’ (alleen het woord al) ingevoerd maar een emissiehandel bedacht met marktwerking. We zouden dat in de EU wel even regelen en vervolgens de hele wereld laten zien hoe het moest. Hoe anders is de realiteit. In plaats van op onze schreden terug te keren en de uitgangspunten nog eens opnieuw te bekijken houdt de EU krampachtig vol dat ze de wereld moet leiden op weg naar de milieu-en-klimaat-heilstaat. Veel anderen zien dat we op een dwaalspoor zitten en volgen daarom wijselijk niet. En zo zitten alleen wij met een emissiehandel systeem die onze energie duurder maakt. En daar begint de lappendeken van regelingen. Dat fiksen we wel even met staatshulp, belastinggeld dus, kassa! Die compenseren we onder toezicht van EU regels. Een ingewikkelde regeling op Brussels papier voor de sectoren die onder carbon leakage vallen. Alweer zo’n term. Bedoeld wordt dat bedrijven naar het buitenland uitwijken vanwege energiekosten. Het geld voor de staatshulp komt echter niet ‘uit Brussel’ maar moet door de lidstaten zelf opgehoest worden, kassa! Dat ligt natuurlijk even anders voor de Duitse of Spaanse staatskas om maar twee voorbeelden te noemen. En dat geeft ook weer problemen met de mededingingsregels: kap het regelwoud!
Dan blijkt de CO2 prijs te laag te zijn voor de groene dromen van sommige politici en willen ze alsnog in de emissiehandel markt ingrijpen door emissierechten uit de markt te halen en later (misschien ?) weer vrij te geven (back-loading). De EU kan zijn regeldrift gewoon niet beheersen. Een eerste stemming haalde het niet maar een tweede compromis is er nu toch door. Als onderdeel van het compromis zal worden gekeken of er geen ‘kwalijke neven-effecten’ optreden, zoals carbon leakage. Alweer een vaag ‘onderzoek’ door de Commissie, kassa! Er wordt gestaag verder gebouwd aan de lappendeken. Moet ik hier nog meer van de Europese nachtmerrie toelichten ? Hoe verstikkende de kluwen is ? Hoe we met de schaarse kansen omgaan, zoals schaliegas? Het lijkt me beter van niet op deze zonnige dag. Als u het al tot hier heeft volgehouden bent u vermoedelijk al lang aan de Prozac toe (kassa!).
In zo’n uitzichtloze situatie verwacht je, net voordat de totale wanhoop toeslaat, dat de juf zegt: begin maar gewoon eens helemaal opnieuw EUtje, dan zal het wel beter gaan..
Er zijn weer wat problemen geweest rondom het reageren vanmiddag…. dat is nu geëlimineerd met een stabiele tussenoplossing. Na mijn vakantie eind augustus gaan we naar de definitieve configuratie. :-)
Geweldige blog, Dolf. Prachtige zinnen: Kap het regelwoud! EUtje begin maar even helemaal opnieuw.
Vooral weg jagen die grote industrie, EU. Kom op je kan het!!! Ik ga alvast investeren in paarden fokken en trekschuiten bouwen, de infrastructuur ligt er nog…..
Een miljoenenclaim? Volgens mij praten we over miljarden. Verder een uitstekend samenvatting van de knettergekke wereld waarin wij leven.
Dolf schrijft: “Een goede coach zou op zo’n moment zeggen; laten we nog eens vanaf het begin kijken of we eigenlijk wel goed bezig zijn in plaats van een fundamenteel fout systeem proberen te repareren.” Die zijn er. Zie wat b.v. Louise Fresco zegt over ontwikkelingssamenwerking.
Probleem: niemand wil naar haar luisteren.
Verfrissend idee? Energiebeleid moet losgekoppeld van klimaat. Misschien is het verstandig om CO2-uitstoot te subsidiëren gezien het feit dat iedere punt x – graad temperatuurverhoging tonnen extra voedsel betekent alsmede meer groen.
Eindig ik nog maar eens met de
“Law of Sustainability
If it’s not economically
sustainable
It just isn’t sustainable”
Die zijn er inderdaad, zie deze power woman:
http://www.recentonlinenews.com/emma-marcegaglia-business-europe-president-financial-times.html
At Business Europe, Ms Marcegaglia plans another strike for business by taking on what she calls the “Brussels bubble”.
“The crisis is still here, we have to say that. We need growth and the crisis will be finished when growth returns. Growth comes from private entrepreneurs and we have a problem of competitiveness in Europe, a very big problem and we need to tackle this point.”
A quick-fire tour of European capitals in recent days underlined that Europe’s businesses want faster action by Brussels in the face of Chinese industrial might and a revival of US manufacturing power underpinned by its shale gas revolution.
“Number one issues are free trade and competitiveness of companies in Europe. Energy, access to raw materials, access to finance, red tape that we need cut.” She counts them out drumming each point on the table.
Spijker op zijn kop wat mij betreft.
Dus toch ook wat goed nieuws na mijn depri-opsomming :)
Maar voordat we al te vrolijk worden op deze mooie dag en denken dat het vanzelf allemaal goed komt moeten we toch even ‘De Morgen’ lezen:
http://www.demorgen.be/dm/article/search.do?language=nl&navigationItemId=982
“Smeltend Noordpoolijs gaat ons biljoenen kosten” … :)
In het zoekvenster even: ‘noordpoolijs’ intypen !
Dolf, op deze zonnige dag wil ik je depri-stemming niet bederven hoor. ;-)
Maar toch even wat opgezocht over die methane-hydrates.
Dit zeggen ze geology.com
http://geology.com/articles/methane-hydrates/
En hier een artikel van united states geological society USGS.
http://soundwaves.usgs.gov/2012/06/
Gewoon even lekker lezen, eventueel in de luie stoel met een koud wit bubbel wijntje erbij. ;-)
Henri Bontebal are you reading this! ;-)
Deze pseudo-journalist/doorgeefluik annex Rotmans/Greenpeace activist van de Morgen mag vanmiddag nog op staande voet ontslagen worden wat mij betreft. Echt zo’n fast backwards to 2005 stuk. The threat of Manbearpig to the North Pole is serial!!!
Partijen in de Duitse industrie die veel stroom gebruiken zijn door de overheid vrijgesteld van een netwerkheffing. De ontheffing, die in 2012 300 miljoen euro bedroeg, wordt gecompenseerd door de Duitse consumenten. Die betalen daar een toeslag op de maandelijkse energienota voor.
Wie zijn in Nederland vrijgesteld van energiebelasting ? M.a.w. wie krijgen dat terug ? Voor zover ik daar iets van af weet, in elk geval levensbeschouwelijke instellingen zoals kerken en andere spirituele groepen. Hoe zit het met de industrie ? Betalen wij dat ook als consument ?
Wim, er zijn in Nederland enkele grote industriële bedrijven die een korting krijgen op de transportkosten van elektra.
Zo hoeft aluminiumindustrie Aldel in Delfzijl de helft minder te betalen. Scheelt miljoenen. Ook Tata Steel in IJmuiden krijgt korting op de transportkosten.
Deze transport korting is binnen de EC niet onomstreden want net zoals in Duitsland vinden ambtenaren in Brussel dat dit in Nederland ook riekt naar ongeoorloofde staatssteun. Dus wie weet gaat de EC ook in Nederland een onderzoekje beginnen.
Verder betalen particulieren iets van 44% energiebelastingen en allerlei duurzame heffingen op hun energienota en bedrijven iets van 29%.
@Amadeus, dank voor deze links, interessant! In referentie 1 zie je een video van geofysica in het lab. Heerlijk om te zien dat ze gewoon nuttig praktisch werk doen met hun kennis, na alle papier-nep-deskundigen die we hier op climategate voorbij zien trekken. En ref 9 geeft inderdaad meteen antwoord op het artikel in De Morgen;
Methane is a powerful greenhouse gas. Warmer Arctic temperatures could result in gradual melting of gas hydrates below permafrost. Warming oceans could cause gradual melting of gas hydrates near the sediment-water interface. Although many news reports have presented this as a potential catastrophe, USGS research has determined that gas hydrates are currently contributing to total atmospheric methane and that
–> a catastrophic melting of unstable hydrate deposits is unlikely to send large amounts of methane into the atmosphere. <– [9]
Jammer dat Luc Beernaert van De Morgen referentie 9 ook niet even heeft door- en meegenomen om ons vollediger te informeren. Die andere kant (hoor-wederhoor?) zou ik als krantelezer ook graag horen. (Hij zou ook Climategate en WUWT
http://wattsupwiththat.com/2013/07/24/an-alarmist-prediction-so-bad-even-gavin-schmidt-thinks-it-is-implausible/ kunnen lezen natuurlijk )
Maar waarom dat niet gebeurt heeft Rypke al in menig blogpost uitgelegd.
Hierbij nog een toegift van Euractiv van vandaag: The number of Europeans who distrust the European Union has doubled over the past six years to a record high, with bailed-out Greeks and Cypriots having the least faith in the bloc, according to a new Eurobarometer poll …
…but [EU] is increasingly viewed as an overbearing, cumbersome bureaucracy…
http://www.euractiv.com/elections/record-60-europeans-tend-trust-e-news-529566
De
Volkskrant heeft weer een interessant artikel over een windturbine project waar zeer waarschijnlijk niets van komt´en
dat (mogelijk) uitgroeit tot een financiele nachtmerrie voor de investeerders, waaronder PGGM.
Even wat is PGGM…van hun website
PGGM is een coöperatieve pensioenuitvoeringsorganisatie.
PGGM biedt haar institutionele klanten: pensioenbeheer, vermogensbeheer en bestuursadvisering.
Momenteel beheert PGGM – voor vijf pensioenfondsen – ruim EUR 140 miljard pensioenvermogen van 2,5 miljoen mensen.
Als coöperatie met circa 580.000 leden helpt PGGM bij het realiseren van een waardevolle toekomst.
Nu het artikel uit de volkskrant, dat ik in zijn geheel over neem (kopen die Volkskrant van vandaag natuurlijk, zou Hajo dan zeggen ;-)).
En dan ga je natuurlijk ook effe kijken op de PGGM website….en jawel hoor het moet allemaal uurzaam
En ze hebben ook nog een youtube filmpje, waarin men uitlegt PGGM = duurzaamheid.
Tja,
Het is weer eens ongelooflijk! Een pensioenfonds heeft gewoon als taak de inleg overeind en als het even kan toekomstbestendig te houden. “Morgen even belangrijk vinden als vandaag”. Verder kein geloel, zou ik zo zeggen. Maar ook hier blijkt weer eens dat de PGGM zich door de armoede bevorderende NGO’s bij de keel heeft laten grijpen.
Verder: NIET het PGGM=Duurzaam filmpje kijken want je raakt daarna verstrikt in een Youtube-hel van duurzaamheidgezwets zonder einde.
Wat wel een leuke ontdekking is, is dat blijkt dat ik gewoon Spaans versta: http://marena-renovables.com.mx/ daahwisiknie!
Beleggen in subsidie windhandel. Kunnen ze in Mexico nog beter in coke investeren, het risico (op marteling en een gruwelijke dood) is iets groter maar de opbrengst is significant hoger (resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst, vraag het Pablo Escobar, Manuel Noriega, Ospina Vargas etc etc).
Ik moest hard op lachen om deze zin…
NIET het PGGM=Duurzaam filmpje kijken want je raakt daarna verstrikt in een Youtube-hel van duurzaamheidgezwets zonder einde.
Ik zal er rekening mee houden de volgende keer.
Voor PGGM met de miljarden in beheer waar ze mee mogen schuiven, is het m.i. kruimel-werk, wat ze in wind-project in Mexico aan duurzaam doen. Voor die lokale bevolking is het natuurlijk andere koek.
En het zou me niet verbazen, als PGGM gewoon een duurzame poppenkast opvoert, om de Gutmensch een goed gevoel te geven.
Gewoon een “pr-dingetje” om je in de markt opvallend neer te zetten.
Zo heb ik ook “rechtse vrienden”, die voor kern-energie zijn, niks van het CO2 verhaal aannemen etc., en tegelijk stoer vertellen dat ze ook Green Peace lid zijn. Om als genuanceerder denker over te komen. Want die doen toch ook wel goede dingen. Op die fiets…Laat ik er maar geen hele Godwin achteraangooien over Italiaanse treinen die op tijd reden (goed een halve Godwin dan maar) …
Tja, met dit soort steun… tjoekt zo’n NGO als Green Peace vrolijk verder.
These not only look attractive because of the bright colors and designing, but also because it allows the player to
control the graphics on their computer or television screens.
The two faced each other in the no-man’s-land between the forces;
Menelaus was winning until Aphrodite, who always favored Paris, surrounded the
Trojan in a protective mist and spirited him to Helen waiting in his
room. Golden Egg #6: In level 1-8, touch the barricaded treasure chest with your finger.
I accomplished that at work during my dinner break after my buddy went about 260 feet.
It also seems the fan mentality is alive and kicking, with so many
people looking for news of their favourite performers.